Kadınların 12 yumurtlama dönemi boyunca korunmasız ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin oluşmaması durumu infertilite olarak adlandırılır.
İnfertilite tanısı konulan çiftlerin eş zamanlı değerlendirilmesi önemlidir. İnfertilite yalnızca erkek, yalnızca kadın ya da hem kadın hem de erkek kaynaklı olabilir. Bu yazımda infertilitede erkek faktörü özelinde sık sorulan yanıtları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Erkeklerde İnfertilite Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde infertilitenin en temel belirtisi çocuk sahibi olamamaktır. Erkeklerde kısırlık nedenleri doğrultusunda farklı bir belirtiye rastlanmaması da söz konusu olabilir.
Bazı erkeklerde ise kısırlığa yol açan temel faktör çeşitli semptomlarla etkisini hissettirebilir. Erkeklerde infertilite şüphesi uyandırabilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
- Cinsel isteksizlik, ejakülasyon sorunları ve impotans gibi cinsel işlev bozuklukları
- Testi bölgesinde kitle, testislerde ağrı veya şişkinlik,
- Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları,
- Koku alamama,
- Göğüslerde büyüme (jinekomasti)
- Yüz ve vücut bölgesi kıllarında seyrekleşme
Erkeklerde İnfertilite Sebepleri Nelerdir?
Erkeklerde infertilite kompleks özelliğe sahiptir. Birden çok unsur erkeklerin çocuk sahibi olamamasına neden olabilir. Sağlıklı bir gebelik oluşumu için erkeklerin sağlıklı spermlere sahip olmaları, spermlerin seminal sıvılarla birleşmesi ve vücut dışarısına çıkması, meni içerisinde yeterli oranda sağlıklı sperm bulunması ve bu spermlerin de ideal hız ve doğrultuda hareket etmeleri gerekir.
Tüm bu gereklilikler göz önünde bulundurulduğunda erkeklerde infertilite nedenleri farklı kategorilerde incelenebilir. Erkeklerde infertiliteye yol açabilen sağlık sorunları arasında varikosel hastalığı, ejakülasyon bozuklukları, bağışıklık sistemi bozuklukları, enfeksiyonlar, tümörler, inmemiş testis, hormon dengesizliği, spermi taşıyan kanallardaki sorunlar, kromozom bozuklukları, geçirilen operasyonlar ve cinsel birleşmeye engel olabilen cinsel işlev bozuklukları sayılabilir.
Erkek kaynaklı infertilitenin çevresel faktörler nedeniyle de gündeme gelmesi mümkündür. Testislerin sürekli yüksek ısıya maruz kalmaları; ağır metallere, kimyasallara ve yüksek düzeyde radyasyona maruz kalınması erkeklerde infertiliteye yol açabilir. Tüm bunlara ek olarak ilaç kullanımı, aşırı alkol tüketimi, sigara içiciliği ve aşırı kilo da infertiliteye yol açabilmektedir.
Bir Erkek Sonradan Kısır Olabilir mi?
Erkeklerde infertilite nedenleri doğrultusunda kısırlık doğuştan ya da sonradan meydana gelebilir. Yaşın ilerlemesi, yaşam tarzı, seçilen meslekler gibi çeşitli faktörler erkeklerde infertilite oluşumuna yol açabilir.
Bu noktada çocuk sahibi olmayan çiftlerin detaylı kontrollerden geçirilmesi, erkek özelindeki kısırlığa yol açabilecek unsurların irdelenmesi gerekir. Böylelikle hem erkeklerde kısırlık olup olmadığı teşhis edilebilir hem de çift özelinde tedavi süreci şekillendirilebilir.
Sonradan gelişen infertilite nedenleri arasında karşımıza sıklıkla sigara kullanımı çıkmaktadır. Bu nedenle “sigara erkeklerde kısırlığa neden olur mu?” sorusunun da yanıtlarının bilinmesi önemlidir.
Sigara Erkeklerde İnfertilite Nedeni Olabilir mi?
Yapılan bilimsel araştırmalar düzenli olarak tütün ve tütün ürünleri kullanımının sperm kalitesine ve sperm sayısına çok boyutlu bir etkide bulunduğunu ortaya koymaktadır. Sigaranın içeriğindeki binlerce kimyasal genel sağlığı tehdit ederken oksidatif strese yol açarak sperm DNA hasarı riskini de artırabilir.
Tüm bunlara ek olarak seminal sıvı kalitesini de etkilediği, damar sağlığına zarar vererek cinsel işlev bozukluklarına yol açabildiği ve erkek kaynaklı infertilite riskini belirgin ölçüde artırdığı bilinmektedir.