Ay: Mayıs 2021

Azospermi Hastaları Baba Olabilir mi?

Azospermi Hastaları Baba Olabilir mi?

Erkek kaynaklı infertilitenin sık karşılaşılan ve en çok endişeye yol açan nedenlerinden biri azospermidir. Azospermi en basit şekliyle menide canlı ya da cansız hiç sperm hücresinin bulunmaması durumu şeklinde tanımlanabilir.

Bir hastaya azospermi teşhisinin konulabilmesi için farklı zaman dilimlerinde en az iki kere meni analizi yani spermiyogram yapılması gerekir. En az iki spermiyogram sonucunda da menide hiç sperm bulunamazsa azospermi tanısı kesinleşir.

Azospermi tanısı konulan hastaların hiç sperm sayısının bulunmaması “azospermi hastaları baba olabilir mi?” sorusunu da gündeme getirmektedir.

Bu soruya kesin bir hayır ya da evet yanıtı verilememekle birlikte azospermi türünün, tedavide uygulanan yöntemin ve hekim tecrübesinin çocuk sahibi olma ihtimali üzerinde belirleyici etkisi olan unsurlar olduğunun göz ardı edilmemesi gerekir.

Bu yazımda azospermi türleri ve tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi hastalarında çocuk sahibi olma oranını %50’lerin üzerine çıkarak MikroTESE ameliyatı hakkında bilgi vereceğim.

İlginizi çekebilecek içerikler;

Azospermi

Mikro Tese

Azospermi Türleri

Azospermi temel olarak tıkanıklığa bağlı azospermi ve tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi olmak üzere iki ayrı ana kategoride incelenebilir. Tıkanıklığa bağlı azospermi olarak tanımladığımız durumda testislerde sperm üretiliyordur.

Ancak ya sperm meniyi oluşturan sıvılarla birleşemiyordur ya da meni ile birleşse de vücut dışarısına atılamıyordur. Bu tür azospermi hastalığında erkeklerde sperm bulunma ihtimali %100 dolaylarındadır. Tedavi planlaması çift özelinde ve erkeğin genel sağlık durumu değerlendirilerek yapılır.

Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi, daha zorlu olarak kabul ettiğimiz vakalardır. Bu hasta grubunda sperm üretimi yoktur.

Hormon sorunları, genetik hastalıklar, geçmiş dönemde alınan tedaviler gibi farklı durumlar neticesinde sperm üretimi olmadığından bu hastaların baba olma şansları tıkanıklığa bağlı azospermi hastalarına oranla daha düşüktür.

Bilinmesi gereken ise tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi teşhisi konulan erkeklerin de günümüzde gelişmiş tıbbi yöntemler sayesinde çocuk sahibi olabileceğidir.

Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi tedavisinde günümüzün altın standart yöntemi MikroTESE cerrahisidir. Alanında tecrübeli hekimler tarafından uygulandığında bu cerrahi ile canlı sperm bulma oranı %56 civarındadır.

Tıkanıklığa Bağlı Olmayan Azospermi Tedavisinde MikroTESE Ameliyatı

MikroTESE ameliyatı gelişmiş mikroskoplar kullanılarak gerçekleştirilen, tek testise ya da gerekli durumlarda her iki testise de uygulanabilen bir operasyondur.

Genel anestezi altında uygulanan operasyon sırasında skrotumun yani testis torbasının orta hattından yaklaşık 2-3 santimetre ebatlarında kesi yapılır.

Kesi bölgesinden testislere ulaşılır ve sperm bulunma ihtimali olan tüm bölümler detaylı şekilde incelenir. Olgun sperm bulunması muhtemel dokular alındıktan sonra hemen embriyoloji laboratuvarına gönderilir ve henüz operasyon devam ederken sonuçlar alınır.

Operasyon sonrası hastalar evlerine yürüyerek dönebilirler. Operasyon sırasında ağrı ya da acı hissedilmez.

Beni Instagram’da da Takip Edebilirsiniz: http://instagram.com/drtanselkaplancan

Tüp Bebek, Kısırlık ve Ürolojik Hastalıklar hakkında yazdığım diğer yazılarımı Blog sayfamdan okuyabilirsiniz.