Ay: Ağustos 2022

Mikro TESE Ameliyatı

Mikro TESE Ameliyatı Sonrası İyileşme

Kadınların 12 yumurtlama dönemi boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye girilmesine rağmen hamileliğin oluşmaması infertilite olarak tanımlanmaktadır. İnferilite yalnızca kadın, yalnızca erkek ya da çiftlerin her ikisinden kaynaklanabilmektedir. Erkek kaynaklı kısırlığın yaygın görünen nedenlerinden biri azospermi adı verilen, sıfır sperm olarak da bilinen durumdur.

Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi hastalarında %60’lara varan oranda sperm bulunabilmesini sağlayabilen Mikro TESE cerrahisi genel anestezi altında gerçekleştirilir. Testislerin tekinin ya de her ikisinin birden kapsamlı olarak incelendiği, sperm bulundurma ihtimali yüksek olan kısımlarından örnek alındığı operasyon sırasında toplanan dokular embriyoloji laboratuvar incelemesine gönderilir. Operasyon sırasında skrotumun orta hattında 2-3 cm boyutlarında bir kesi açılır.

Mikro Tese Ameliyatı Sonrası İyileşme Kaç Günde Gerçekleşir?

Mikro TESE iyileşme süresi son derece konforlu cerrahilerden biri olma özelliğine sahiptir. Operasyon kesisi skrotuma yapılır ve skrotum cildinin en önemli özelliği son derece hızlı iyileşmesidir. Operasyondan 3 saat sonra hastalar sıvı formda gıda tüketimine başlayabilirler.

Erken dönemde reçete edilen ağrı kesicilerin ve antibiyotiklerin kullanılması önemlidir. Antibiyotik kullanımı enfeksiyon oluşumu ihtimalini minimize etmek için önerilir. Genel olarak hastalar bir hafta on günlük süre geçtikten sonra günlük hayatlarına geri dönebilirler. Cinsel ilişki için bir süre daha beklenmesi gerekir. Tam iyileşme gerçekleşmeden cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.

Mikro TESE Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Azospermi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Menide canlı ya da cansız hiç olgun sperm bulunmaması olarak tanımlanabilen azospermi; tıkanıklığa bağlı azospermi ve tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi olmak üzere iki farklı türde karşımıza çıkabilir.

Tıkanıklığa bağlı azospermi durumunda testislerde sperm üretimi mevcut olmakla birlikte spermin meniyi oluşturan diğer sıvılarla birleşmemesi ya da vücut dışarısına atılmaması söz konusudur. Azospermi tedavisi süreci hastanın sahip olduğu azospermi türü doğrultusunda değişebileceği için tedavi süreci de farklılaşabilir. Bu nedenle bu sorunun yanıtının azospermi nedenleri ve dolayısıyla türü doğrultusunda değişebilir.

Mikro TESE Yöntemi ile Sperm Nasıl Alınır?

Genel anestezi altında gerçekleştirilen Mikro TESE sırasında skrotumdan kesi yapılır. Kesi yapılan bölgeden testislerde sperm bulundurma ihtimali olan kısımlar detaylı olarak incelenir ve gerek görülen kısımlardan örnek toplanır.

Operasyonun en önemli özelliği gelişmiş bir mikroskop kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Böylece testis hasarı oluşma ihtimali minimum seviyeye iner.

Mikro TESE Neden Yapılır?

Mikroskopik Testiküler Sperm Ekstraksiyonu olarak da adlandırılabilen Mikro TESE cerrahi, spermin doğrudan erkeklerin testislerinden alınmasını sağlayan gelişmiş bir prosedürdür. Operasyonun temel amacı tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi hastalarında, yardımcı üreme tekniklerinde kullanılmak üzere canlı sperm hücresinin bulunmasıdır.

Testislerden alınan dokularda canlı ve olgun sperm hücresi bulunup bulunmadığı operasyon sırasında embriyoloji laboratuvarında belirlenir. Mikro TESE sırasında çoklu sayıda sperm bulunduğu takdirde spermlerin canlılığının korunması ve yeniden operasyon gereksinimi duyulmaması için sperm dondurma gerekli olabilir.

MikroTESE sırasında sperm bulunmadıysa doku örneği patolojik incelemeye gönderilir. Elde edilen sonuç doğrultusunda operasyonun yeniden uygulanmasına karar verilebilir, bu sürece kadar hastaya ek tedaviler uygulanabilir. Operasyonun tekrarına karar verilmesi halinde ilk operasyondan sonra yaklaşık 6 aylık bir sürecin geçmesi beklenir.

Mikro TESE ameliyatı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Mikro TESE web sitemizi ziyaret edebilirsiniz

Erkek Kaynaklı Kısırlık

Erkek Kaynaklı Kısırlık ve Genetik Testler

En az iki farklı zaman diliminde gerçekleştirilen spermiyogram sonucunda menide canlı ya da cansız hiç olgun sperm hücresi bulunmaması azospermi olarak adlandırılır. Azospermi birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen erkek kaynaklı infertilite nedenleri arasında yer alır. Bu nedenler arasında genetik nedenler de bulunmaktadır. Bu yazımda sizlere Erkek Kaynaklı Kısırlık ve Genetik Testler ile ilgili bilgiler vereceğim…

Erkeklerdeki genetik bozukluklar spermatogenez adı verilen sürece zarar verebilir. Yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda erkek kaynaklı infertilite vakalarının, %2-%8 oranında genetik bozuklukların etkisi olduğu gösterilmiştir.

Kistik fibroz gen mutasyonu, Klinefelter Sendromu, Y kromozomu mikrodelesyonları, Noonan Sendromu ve çeşitli kromozomal anomaliler erkek kaynaklı kısırlığın genetik nedenleri arasında sayılabilir.

Azospermi nedenleri belirlendiğinde genetik problemler ortaya çıktıysa hastanın kesin tedavi edilebilmesi söz konusu değildir. Bu noktada genetik problemler nedeniyle ortaya çıkabilen hormonal bozukluklara yoğunlaşılması gerekebilir.

Azospermi hastalarında genetik incelemelerin atlanmaması son derece önemlidir. Erkek kısırlığına yönelik genetik testler sayesinde kromozomlardaki veya genlerdeki değişiklikler tanımlanabilir.

Günümüzde uygulanan çok fazla genetik test bulunmakla birlikte erkek kaynaklı infertilite durumunda 3 temel testten bahsedilmesi mümkündür. Bu testler karyotip, kistik fibroz gen mutasyonu ve Y kromozomu mikrodelesyonu olarak sıralanabilir.

Karyotip Analizi

Kromozom analizi olarak da bilinir. Belirli genetik anomalileri ortaya çıkarabilir. Hastalıkları ya da genetik bozuklukları doğrulamak ya da teşhis etmek için tercih edilebilir. Aynı zamanda çiftlerin genetik veya kromozomal bozukluğu riski taşıyan bebek sahibi olma ihtimalinde gündeme gelen bir test olduğu bilinmektedir.

Azospermi ya da çok düşük sperm sayısı durumunda karyotip analizi önerilir. Karyotipleme aşılama ve tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerine başvurulmadan önce gerçekleştirilir.

Kistik Fibroz Gen Mutasyonu Testi

Erkek infertilitesine yol açabilecek kistik fibroz genlerindeki mutasyonların arandığı testtir. Doğuştan vas deferans yokluğu olan erkeklerin büyük bir kısmında kistik fibrozise yol açabilen en az bir mutasyon olduğu bilinmektedir.

Doğuştan vas deferans yokluğu bulunan ya da sperm üretim sürecinde sorun olan erkeklerin bu teste tabi tutulması önemli bir gerekliliktir. Yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları doğuştan vas deferans kanalı olmayan erkeklerin, erkek çocuklarında da benzer bir durumla karşılaşılabileceği yönündedir.

Y Kromozomu Mikrodelesyon Testi

Y kromozomu sperm üretiminde önemli görevlere sahip olan genler barındırır. Y kromozomu eksikliği olan erkeklerde sperm oluşumu söz konusu olduğunda döllenme meydana gelebilir. Ancak erkek çocuk dünyaya gelmesi durumunda kısırlık ile karşılaşma ihtimali yüksek olabilmektedir.

Y kromozumu mikrodelesyonları karyotip analizi ile tespit edilemeyeceği için genellikle ICSI yöntemi öncesinde tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi hastalarında ya da sperm sayısı çok düşük olan erkeklerde Y kromozomu mikrodelesyonu teste başvurulması gerekebilir.

Youtube kanalıma abone olup konuyla ilgili diğer videolarımı da izleyebilirsiniz

Erkek Kaynaklı Kısırlık ve Genetik Testler Erkek Kaynaklı Kısırlık ve Genetik Testler Erkek Kaynaklı Kısırlık ve Genetik Testler

Azospermi nedenleri ve detayları

Azospermi Nedenleri ve Detayları

Farklı zaman dilimlerinde en az iki kere gerçekleştirilen semen analizi sonrası menisinde canlı ya da cansız hiç olgun sperm bulunmayan hastalara azospermi teşhisi konulabilir. Azopsermi erkek kaynaklı infertilitenin yaygın nedenlerinden biridir ve meydana gelme mekanizması olarak iki grupta incelenir.

Tıkanıklığa bağlı azospermi türünde erkeklerin testislerinde sperm üretimi gerçekleşiyordur ancak sperm ile meniyi oluşturan diğer sıvıların buluşmasında ya da meninin ejakülasyon sırasında vücut dışarına atılmasında bir sorun vardır. Diğer azospermi türü ise tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi olarak tanımladığımız durumdur. Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi hastalarında farklı nedenlerle testislerde sperm üretimi gerçekleşmiyordur.

Azospermi nedenleri, hastalığın farklı kategorilerde incelenmesini ve dolayısıyla tedavi süreçlerinin farklılaşmasını gerektirir. Günümüzde gelişen tıbbi teknolojiler ve tedavi seçenekleri sayesinde azospermi hastalarının çocuk sahibi olma ihtimalleri son derece yükselmiştir.

Tıkanıklığa Bağlı Azospermi Nedenleri

Azospermi nedenleri, hastalığın türü doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Söz konusu tıkanıklığa bağlı azospermi olduğunda temel sorun testislerde üretilen spermlerin meniyi oluşturan diğer sıvılarla birleşememesi ya da birleşse dahi penis aracılığı ile vajina kanalına iletilememesidir. Tıkanıklığa bağlı azospermi nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Epididim Blokajı

Testislerde üretilen spermlerin erkek üreme sistemi boyunca taşınmasını sağlayan yapılardan olan epididim, farklı nedenlerle tıkanabilir. Bu noktada enfeksiyonların, skrotuma alınan travmaların, yaralanmaların epididim blokajında yüksek risk yarattığı ifade edilebilir. Her ne kadar, çok yaygın olmasa da genetik unsurlar ve kistik fibroz da epididim blokajına neden olarak azopsermi nedenleri gündeme gelebilir.

Vaz Deferens Cerrahisi

Vas Deferans cerrahisi, diğer bir deyişle vas deferansı devre dışı bırakan cerrahi vazektomi olarak da bilinmektedir. Spermlerin meniyi oluşturan diğer sıvılarla birleşmesini imkânsız hale getirmek için gerçekleştirilen ve erkekler için etkin bir doğum kontrol yöntemi olarak ön plana çıkan bu ameliyat azospermiye yol açar. Vazektomiye ek olarak doğuştan vas deferans yokluğu veya farklı nedenlerle tıkanıklığı da azospermiye yol açabilir.

Boşalma Kanalı Tıkanıklıkları

Enfeksiyonlar, doğumsal nedenler, travma, geçirilen cerrahiler ve daha çeşitlendirilebilen farklı unsurlar boşalma kanalı tıkanıklıklarına yol açarak testislerde üretilen spermlerin meni sıvılarıyla birleşmesini engelleyebilir.

Tıkanıklığa Bağlı Olmayan Azospermi Nedenleri

Tıkanıklığa bağlı azospermiden farklı olarak testislerde, bir nedenle sperm üretilmemesi ile karakterize tıkanıklığa bağlı olmayan azopsermi nedenleri de son derece çeşitlidir.

Y kromozomu Mikrodelesyonu

Y kromozomu sperm üretiminde görev yapan son derece önemli genler barındırır. Y kromozomu mikrodelesyonu Y kromozomunda eksik genlerin bulunması ile karakterize bir durumdur. Genetik bir bozukluktur. Y Kromozomu Mikrodelesyonu azospermi nedenleri arasında yer alır.

Karyotip Analizi

Erkeklerin fazladan X ya da Y kromozumuna sahip olmaları, tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi nedenleri arasında yer alır. Karyotip analizi ile kromozomların boyutu, sayıları ve büyüklüğü tespit edilebilir. Klinefelter sendromu kromozomlardaki anomali ile karakterize bir rahatsızlıktır. Kalıtsal değildir, testosteron replasman tedavisi başta olmak üzere çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulmasını gerektirebilir.

Radyasyon ve Toksinler

Yapılan meslekler ya da yaşanan bölge nedeniyle bazı bireyler diğerlerinden daha fazla kimyasala ya da ağır metale maruz kalabilir. Bunlara ek olarak yaşanan hastalıklar nedeniyle alınan tedaviler de sperm üretim sürecinde sorunlara neden olabilir.

Varikosel

Testislerin içerisinde yer aldığı skrotumdaki toplar damarların varisleşme durumu olarak tanımlanabilen varikosel hastalığı, testislere kirli kan akışına neden olabilen ve tedavi edilmediği takdirde testis ısısını yükselterek fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilen bir hastalık olarak tanımlanabilir. Varikosel tedavi edilmediği takdirde testosteron üretim sürecine de olumsuz etki edebilmekte erkeklerde tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi nedenleri arasında yer alabilmektedir.

İlaçlar

Reçete edildiğinde veya edilmeden kullanılan bazı ilaçların erkeklik hormonu kullanımı veya sperm üretimi üzerinde etkisi olabileceği bilinmektedir. Örneğin erkeklik hormonunun uzun süre boyunca dışarıdan alınması üretim sürecine etki edebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hiç spermi olmayan ne yapmalıdır?

En az iki ayrı spermiyogram sonucunda menisinde canlı ya da cansız hiç olgun sperm hücresi bulunmaması durumu azospermi olarak adlandırılır. Azospermi teşhisi konulan hastaların tedavi süreçleri yaşlarına, beklentilerine ve azospermi nedenleri doğrultusunda şekillendirilir. Azospermi teşhisi konan hastaların öncelikle menide sıfır sperm bulunma nedenlerinin belirlenmesi gerekir, daha sonra çiftler özelinde yapılan incelemeler sonucunda da tedavi yöntemleri belirlenebilir.

Azospermi sorunu sonradan olur mu?

Evet, azosperminin sonradan oluşması mümkündür; azospermi nedenleri her zaman doğuştan olmaz. Yaşam tarzı ile ilgili seçimler, tercih edilen meslekler, varikosel hastalığının olup olmaması, travmalar, geçirilen cerrahilerin etkileri gibi değişkenler azosperminin sonradan ortaya çıkmasına neden olabilir.

Azospermi için ilaç tedavisi var mı?

Azospermi tedavisi; azospermi nedenleri ve türü doğrultusunda gerçekleştirilir. Azospermiye neden olan sağlık sorununun tedavisi için ilaç tedavisinin de etkili olması mümkündür. Günümüzde tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi söz konusu olduğunda testislerde olgun sperm bulmak için uygulanan altın standart tedavi seçeneği mikroTESE cerrahisidir.

Azospermi genetik bir sorun mudur?

Azospermi nedenleri son derecede çeşitlidir. Azospermi genetik problemler nedeniyle de kaynaklanabilen bir durum olma niteliği taşır. Y kromozomu mikrodelesyonu azosperminin genetik nedenlerine örnek olarak gösterilebilir. Azospermi teşhisi konulan erkeklerin yaklaşık %10’unda genetik sorunlar tespit edilmiştir.

Youtube kanalıma abone olabilirsiniz

Azospermi Nedenleri ve Detayları Azospermi Nedenleri ve Detayları

Klinefelter Sendromu Nedir? Klinefelter Sendromu Detayları

Fiziksel ve entelektüel gelişimi etkileyebildiği bilinen Klinefelter sendromu, erkeklerde görülen bir kromozomal anomali şeklinde kısaca tanımlanabilir. Yaygın olarak erkeklerin uzun boylu olmasına yol açar ve aynı zamanda erkek kaynaklı kısırlık oluşumuna neden olabilir. Bu sendroma sahip olan erkekler fazladan bir X kromozumu ile dünyaya gelirler. Cinsiyet üzerinde etkiye sahip olmasa da bu hastalık erkekleri çeşitli şekillerde etkileyebilir. Bazılarında çok hafif seyreden semptomlar zaman ilerledikçe değişiklik gösterme eğiliminde olur. Kaslarda güçsüzlük, motor gelişiminde yavaşlık, inmemiş testis ve konuşmaya geç başlama gibi belirtiler erkek çocuklarda baskın olurken yaş ilerledikçe boyda ve bacaklarda uzama, kısa gövde, testislerde sertleşme ve küçülme, sperm değerlerinde düşme, kemiklerde zayıflık, enerji düşüklüğü ve depresyon gibi farklı semptomlara evrilebilir.

Kısırlık tedavi edilemez bir sorun değil.

Detaylı bilgi al

Klinefelter Sendromu Nedir?

Bebeklerin cinsiyetleri X ve Y kromozomlarınca belirlenir. Erkek bebeklerde normal şartlar altında X ve Y kromozomlarından birer tane bulunur. Klinefelter sendromu ise fazladan bir X kromozomunun gen paketinde bulunması ile karakterize bir durum olarak kısaca tanımlanabilir. Doğrudan kalıtsal bir hastalık olmayan Klinefelter, genellikle rastgele olarak gündeme gelir.

 

Klinefelter Sendromunun Sebepleri

XXY sendromu rastgele meydana gelebilen bir durumdur. Yaşı ilerlemiş kadınların gebeliklerinde Klinefelter sendromuna sahip erkek bebek dünyaya gelme ihtimalinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda erkeklerin sperminin de sendroma neden olabileceği bilinmektedir. Normalde sperm hücresinde yalnızca X ya da Y kromozumu bulunurken yaşın ilerlemesi ile birlikte erkeklerin spermlerinde X ve Y kromozomları eş zamanlı olarak görülebilir.

 

Klinefelter Sendromunun Belirtileri

Belirtiler erkeklerin yaşı doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Çok erken yaşta tespit edilmesi mümkün olmasa da belirtilerin dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi ve bir farklılık görüldüğü takdirde hekimlere başvurulması önemlidir.

Sendrom erkek bebeklerde ve çocuklarda kaslarda zayıflık, motor becerilerin gelişiminde yavaşlık, konuşma becerilerinde gecikme gibi semptomlara yol açabilir. Yaş ilerledikçe bu belirtiler standartlara göre uzun boy, ergenlik döneminde gecikme, penis gelişiminde sorun, bilişsel yeteneklerde gerilik, enerji azlığı, sosyalleşmede zorluk gibi şikayetlerle değişim gösterebilir. Sendromun yetişkin erkeklerde yol açtığı semptomlar arasında testislerde ve peniste küçüklük, boy uzunluğu, sperm sayısında düşüklük, bacak ve kol uzunluğunda orantısızlık, depresif ruh hali, memelerde büyüme, konsantrasyon güçlüğü, kemiklerde zayıflama, vücut kıllarında azalma gibi şikayetler yer alabilir.

 

Klinefelter Sendromunun Türleri

Sendrom iki farklı tipte karşımıza çıkabilir.

  • 48, XXYY sendromu adı verilen tip son derece nadir görülür. Kişide hem fazladan bir X hem de fazladan bir Y kromozomunun varlığı söz konusudur.
  • 47, XXY ve 46 XY sendromu ise hücrenin bir kısmında Klinefelter, diğer kısmında farklı bir yapı görülmesi ile karakterize olduğundan mozaik tip olarak da adlandırılabilmektedir.

 

Klinefelter Sendromunun Riskleri

Klinefelter sendromu riskleri genellikle düşük testosteron seviyesi ile bağlantılıdır.

  • Lupus ve romatoid artrit gibi bağışık sistemi sorunları,
  • Kanı, kemik iliğini ve lenf nodlarını etkileyen kanser türleri,
  • Diyabet,
  • Kan damarlarında ve kalpte sağlık sorunları oluşumu,
  • Akciğer hastalıkları,
  • Anksiyete ve depresyon gibi mental problemleri
  • Kemiklerde zayıflık gibi komplikasyonlar oraya çıkabilir.

 

Klinefelter Sendromunun Tedavisi

Her yaşta tedavi seçenekleri değerlendirilebilse de erken teşhis ve tedavi ile daha başarılı sonuçlar alınabilir. Yaygın görülen tedavilerin başında testosteron replasman tedavisi bulunur. Ergenlik döneminde testosteron replasman tedavisinin alınması hem vücuttaki döneme özgü değişimlerin gerçekleşmesi hem de penis boyunun ideal ölçülere yaklaşması adına önemlidir. Testosteron replasman tedavisine ek olarak çocuklar için konuşma tedavisi, meme boyutlarında büyüme için jinekomasti cerrahisi, mental sorunlar için psikolojik danışmanlık, çocuk sahibi olmak için fertilite tedavileri gibi yöntemlere başvurulması mümkündür.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Klinefelter sendromu hakkında birçok konuya değindik. Kullanıcıların merak ettiği diğer soruları da cevapladık.

 

Klinefelter sendromu çocuk sahibi olabilir mi?

Bu sendroma sahip erkeklerde sperm hücresi bulunmaz ya da var olan hücrelerin sayısı doğal yolla gebelik oluşumu için yeterli olmaz. Günümüzde gelişen tıbbi teknolojiler sayesinde testosteron replasman ve yardımcı üreme tedavileri kullanılarak Klinefelter’li hastaların bebek sahibi olma şansları artırılmaktadır. MikroTESE ve ROSİ ya da ICSI teknikleri seçilmiş hastaların çocuk sahibi olmasını mümkün kılabilmektedir.

 

Klinefelter sendromu zekâ geriliğine sebep oluyor mu?

Zekâ geriliğine neden olmasa da bilişsel gelişimi olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Erken dönemde konuşma bozukluklarına, okuma ve anlamada zorluğa, bağlantı kurmada sorunlara neden olabilir.

 

Klinefelter sendromu özellikleri nelerdir?

Bu genetik bozukluğun yol açtığı spesifik unsurlar az önce de belirtildiği gibi yaşla birlikte değişiklik gösterebilir. Genellikle sert ve küçük testisler, peniste kısalık, bacaklarda uzunluk, kalçada genişlik, boyun ortalamadan uzun olması, erkek kaynaklı infertilite, kemiklerde güçsüzlük, memelerde büyüme ve terleme atakları sendromu yaşayan hastalarda ortak olarak gözlemlenebilmektedir.